Jdi na obsah Jdi na menu
 


Národní parky USA

10. 12. 2008

 

Národní parky USA

Ing. Jaroslav Pazdera—29. 4. 2008

 

Vydal jsem se svým synem na 15-ti denní zájezd do USA, stát Kalifornie. Na letišti jsme si pronajali auto v autopůjčovně. Mělo to nesporně velké výhody, ale i určitá rizika.

Národní parky v USA jsou rozsáhlá území cenná z přírodních hledisek, jedinečné v národním i mezinárodním měřítku. Jedná se o N. P. Yosemity, Sequoia, Údolí smrti aj. Velký boom v cestovním ruchu přinesl okamžitou prosperitu přes Las Vegas. Krajina je jen řídce obydlená.

V San Francisku, jako 4. největší město USA, je významným hospodářským střediskem na západní Kalifornii, známý je též chodník slávy a v Las Vegas na j. v. státu Nevada je středisko zábavního průmyslu (herny a kasina).

San Diego v Kalifornii je významné středisko leteckého, raketového a elektronického průmyslu. Mohavská poušť na j. z. USA s písečnými přesypy a slanými jezery, je zde letecká základna pro přistávání kosmických raketoplánů.

Údolí smrti na j. z. USA je písečnou pouští se slanými jezery. Je nejsušší oblastí sev. Ameriky, těží se tu zlato, borax a panuje zde čilý turistický ruch.